måndag 27 februari 2012

Vi slänger massor av den mat vi kånkar hem.
Det påverkar klimatet. 


De livsmedel vi väljer i butiken påverkar klimatet olika mycket.
Men det kvittar om du är upplyst konsument och väljer miljömärkt
om du sedan inte äter upp maten.
Då har all produktion och transport varit förgäves. Och vi slänger mängder!


Nyligen räknade SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik,
ut hur mycket svenska hushåll påverkar klimatet bara genom sitt matavfall.
Siffrorna svindlar! Den energi som krävs för att producera all slängd mat
motsvarar de årliga utsläppen av cirka 700 000 bilar eller 460 000 oljeeldade villor.



Vi svenskar är inte ensamma om att slänga mat i onödan.
En studie av den brittiska avfallsmyndigheten Wrap visar att de brittiska hushållen varje år slänger fullt ätlig mat till ett värde av 100 miljarder kronor.


Alltså bör vi vara mer uppmärksamma på vad vi kastar
och vart det sedan tar vägen.
En del kommuner samlar matavfall till energi,
en del tillverkar fullgod kompost.


Många frivilligorganisationer tar emot livsmedel
ifrån odlare, snabbmatkedjor och restauranger
och lagar god och näringsrik mat utav sånt de inte kan sälja.


En GOD idé.





Maskrospigan


*









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar