FISK ÄR INTE BARA FISK.
Fisk är gott.
Godast är den alldeles nyupptagen och halstrad över öppen eld.
Men så kan vi inte alla få våran fisk.
Vi köper den i butiken och den är ofta odlad.
Men var och hur?
LAX
Lax är en fisk som vi är vana vid att hitta i fiskdisken
färsk eller fryst.
Fryst = odlad
Odlad är oftast Norsk eller Chilensk.
Är det nån skillnad då? Om!
För det första finns inte lax inhemskt i Chile,
den är främmande fisk där.
För det andra är den en ren kemikalieprodukt
från löja till vuxen,
full med antibiotika och annan dynga.
Det är massor med antibiotika i chilensk lax
som inte är tillåten i Norge.
För det tredje så är den mesta fiskodlingen inget bra.
För den kustnära befolkningen och för havet.
Vi fiskar slut på all småfisk i haven,
kallar den för skräpfisk
och maler den till mjöl som vi matar den odlade fisken med.
Men om vi vill ha fisk så är lax bra
och odlad lax är... ja..grejen.
Och då är det norsk som gäller.
All annan fisk tar vi en annan gång.
MaskRospigan
*
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar